10 gevolgen opwarming van de aarde

 1)Druiven kunnen niet overal meer geteeld worden

In vele landen wordt het te lastig op druiven te telen. De druiven kunnen namelijk niet tegen de hoge temperaturen zoals in Frankrijk, Argentinië,chili en zuid-Afrika. In deze landen neemt de wijnproductie dan ook af.Als de product af neemt maar de vraag naar wijn blijft hetzelfde gaan de prijzen flik omhoog. Wijnboeren in frisse streken, zoals Nieuw-Zeeland, hebben mogelijk baat bij de klimaatverandering. Omdat de temperatuur in Nederland toeneemt is het mogelijk om druiven te gaan houden. 

2)Siberië wordt een enorme grastrampoline

In de grond onder de Siberische permafrost zitten talloze methaanproducerende bacteriën. De ijslaag houdt die gassen in de bodem, maar naarmate het ijs dunner wordt, komt er steeds meer gas naar boven.

Een deel daarvan komt terecht in stukken vochtige grond vlak onder het oppervlak. Daardoor ontstaat een zachte – en extreem brandgevaarlijke – bodemlaag die aan een trampoline doet denken. 

3)Noordpool verhuist naar Europa

De geografische noord- en zuidpool vormen de as waar de aarde om draait. Maar die as is in beweging, en de opwarming van de aarde geeft hem een extra zetje.  

Als het poolijs smelt, stroom het smeltwater in zee, waardoor de gewichtsverdeling op aarde verandert. Hierdoor is sinds 2000 de geografische noordpool met 10 centimeter per jaar in de richting van Europa opgeschoven. Als dat zo doorgaat, komt de noordpool op een dag in Parijs uit.

4)Vulkaanuitbarstingen nemen toe

Een groot deel van de vulkanen is bedekt met ijs en sneeuw. Als dat bevroren water smelt, komen er meer hevige uitbarstingen.  

Dat komt doordat het water tussen het gesteente door sijpelt en explodeert als het in aanraking komt met het ondergrondse magma, maar ook doordat de druk op de magmakanalen in de bodem afneemt vanwege de verminderde druk van het ijs. Zo ontstaan er luchtbellen in die kanalen, wat vulkaanuitbarstingen tot gevolg heeft.

5)Er komen (meer) ijsgrizzly’s in de natuur

Een ijsgrizzly is het resultaat van een paring tussen een ijsbeer en een grizzlybeer.  

Door de hogere temperaturen in het poolgebied zoeken de grizzlyberen het hogerop, terwijl de ijsberen naar het zuiden trekken. Daardoor komen de twee soorten elkaar tegen en paren ze met elkaar. De eerste ijsgrizzly’s zijn al waargenomen. 

6)Peking wordt gehuld in smog

De Chinese hoofdstad heeft te kampen met luchtvervuiling. En er zijn aanwijzingen dat dat niet komt door de plaatselijke uitstoot.

Door de opwarming van de aarde veranderen de luchtstromen, en daar ondervindt het noordoosten van China de gevolgen van. Het waait er minder, en de smog in miljoenensteden als Peking komt dus moeilijker weg. Jaarlijks overlijden er duizenden Chinezen aan de gevolgen van smog.

7)Je wordt vaker ziek

Door de warmte rukken dieren die een besmetting kunnen overbrengen, zoals de malariamug, op naar het noorden. Bovendien leidt de opwarming ertoe dat ons drinkwater smeriger wordt, ons immuunsysteem zwakker en het allergieseizoen langer. Inwoners van warme gebieden hebben bovendien meer moeite om suiker uit hun bloed te filteren. Dat betekent dat meer mensen diabetes krijgen. een onderzoek toont aan dat er voor elke graad temperatuurstijging 100.000 Amerikanen met diabetes type 2 per jaar bij komen. 

8)Turbulentie verpest vliegreizen

Turbulentie is niet gevaarlijk en vliegtuigen storten er niet door neer. Maar het is geen pretje om door elkaar geschud te worden. 

Daarom is het erg vervelend dat de klimaarveranderingen de luchtstromen verstoren. Dat betekent meer turbulentie tijdens toekomstige vliegreizen. 

9)Koolzuur helpt koraalrif om zeep

Niet alle CO2 die we uitstoten, belandt in de atmosfeer. De zee neemt een groot deel van het broeikasgas op, waardoor de temperatuur langzamer stijgt. Maar het blijft niet zonder gevolgen voor de zee zelf.  

Als kooldioxide zich met water mengt wordt een chemische verbinding gevormd, waarbij er koolzuur ontstaat (de prik in frisdrank). Dat koolzuur is heel slecht voor de koraalriffen, want die kunnen niet tegen de lage pH-waarde. 

Het koraal wordt bleek doordat het te weinig voedsel krijgt, en uiteindelijk sterft het af. Dat zien we op dit moment maar al te duidelijk gebeuren in het Great Barrier Reef.

10)meer vrouwtjes reptielen door warmte 

Bij mensen wordt het geslacht bepaald door de samenstelling van de chromosomen, maar bij veel reptielen werkt het anders. Bij deze dieren wordt het geslacht bepaald door de temperatuur van het nest wanneer de eieren op het punt van uitkomen staan. Zo levert een warm nest vrouwtjesschildpadden op en een koeler nest mannetjes. Bij krokodillen komen er in warme en koude nesten vrouwtjes ter wereld, terwijl een nest met een gematigde temperatuur mannetjes oplevert.Door de opwarming van de aarde worden de nesten warmer – vooral die van zeeschildpadden in het zand – waardoor er meer vrouwtjes komen. Na verloop van tijd worden er zo weinig mannetjes geboren dat uitsterving dreigt.