Wat is het natuurlijke broeikaseffect?

Om er mee te beginnen wat houdt het broeikaseffect eigenlijk in ? Het broeikaseffect is het proces van het absorberen en het terugkaatsten van warmte stralingen van de zon. De warmte die wordt geabsorbeerd verwarmt de aarde. De aarde begint dan met het uitstralen van warmte. Dit kan door langgolvige infrarode warmtestraling. Er gaat van deze straling veel weer terug het heelal in.  De andere straling wordt weer terug weerkaatst maar door de soort “deken “ van broeikasgassen om onze aarde heen blijft de warmte op aarde. Deze  “deken “van broeikasgassen wordt de atmosfeer genoemd. Op aarde hebben we verschillende soorten broeikasgassen zoals :koolstofdioxide (CO2),waterdamp(H2O),methaan (CH4).Zonder deze broeikasgassen zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Op Venus zijn juist teveel broeikasgassen aanwezig waardoor dat ook niet mogelijk is. De atmosfeer zorgt ervoor dat het gemiddeld zo’n 15 graden op aarde is en zonder atmosfeer zou het -18 graden gemiddeld zijn.

Hoe werkt de atmosfeer ?

Aangezien de aarde opgewarmd wordt en de atmosfeer daar een grote rol bij speelt leggen we hierin uit hoe dat precies werkt. De atmosfeer is een soort luchtige deken die bestaat uit verschillende lagen. De atmosfeer is zo’n 1000 km dik. Dit is in vergelijking met de aarde (6370 km) niets. De atmosfeer bestaat voor ongeveer 78% uit stikstof, 21% zuurstof, 1% argon en 0.04% koolstofdioxide. Dichtbij de grond bevat lucht ook rond 1% aan waterdamp. De eerste laag die je tegen komt vanaf de aarde is de troposfeer. In deze laag vindt je vooral veel lucht. Het is de meest vochtigste laag van de atmosfeer. En er is ook een groot verschil in warmte. Voordat je dan in de volgende laag terecht komt kom je eerst in de tropopauze. Hier begint de temperatuur weer in te stijgen. De tweede laag die je tegenkomt is de stratosfeer. Hier neemt de temperatuur juist erg toe. Het kan hier tot zo’n 30 graden Celsius worden. Tussen de tweede en derde laag is ook weer een soort stop deze noem je de stratopauze. Alle pauzes worden vernoemt naar de laag die je als eerste tegenkomt. De derde laag in de atmosfeer is de mesosfeer. In deze laag heb je net als in de troposfeer veel verschil in warmte verschil. In de mesosfeer wordt de laagste temperatuur van -100 graden Celsius behaald. Dit bepaalt ook gelijk dat het de koudste laag in de atmosfeer is. Dan kom je na de mesopauze terecht in de vierde laag de thermosfeer.in deze laag begint de temperatuur erg sterk toe te nemen. Als de zon veel energie afstoot kan het nog wel is tussen de 1200 & 1700 graden worden. Dit kan zelf uitschieten tot 2000 graden. In de nacht neemt dit weer zwaar af. De laatste laag van de atmosfeer is de exosfeer. Deze staat het verste van de aarde af. De temperatuur neemt in deze laag niet meer toe en is de overgang naar de ruimte. En al deze lagen hebben te maken met de opwarming van de aarde. Elke laag houdt weer een beetje zonne-energie tegen. hoe meer broeikas stoffen er in de eerste laag van de atmosfeer komen hoe minder infraroodstraling er uit kan.

Het versterkte broeikaseffect

Buiten het natuurlijke broeikaseffect hebben wij ook te maken met het versterkte broeikaseffect. Er zijn verschillende organisaties die hier verder naar gekeken hebben.zoals ‘Intergovernmental Panel on Climate Change’ (IPCC) in 2007 nog eens concludeerde dat de mens het opwarmende effect van de aarde versterkt op vele manieren. Door deze manieren die we hierna gaan bespreken is er een sterke toename van broeikasgassen in de atmosfeer.Uit onderzoeken is gebleken dat de temperatuur in 2100 met 1 tot 6 graden Celsius zal zijn gestegen als we op deze manier door zullen gaan. De meest schadelijke broeikasgas is het broeikasgas CO2.Er zijn ook andere broeikasgassen die we moeten terugdringen dat zijn de broeikasgassen methaan (CH4) en lachgas (N2O).Al deze stoffen samen zorgen dat de atmosfeer de warmte vasthoudt.Veel mensen geloofde nooit dat het versterkte broeikaseffect echt bestond.Onderzoekers van de Wageningen universiteit hebben vastgesteld dat de opwarming van de aarde komt door de mens.In dit onderzoek zijn technieken gebruikt van een Groningse chaoswiskundige Floris Takens.Er is in dit onderzoek ook terug gekeken naar onderzoeken die eerder gevoerd zijn.

 

 “It is extremely likely that human influence has been the dominant cause of the observed warming since the mid-20th century.”

Maak een Gratis Website met JouwWeb